Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki to doroczna impreza realizowana w Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4. Ten piernikowy festyn nawiązuje do wywodzącego się z okresu średniowiecza kultu Świętej Katarzyny i rozpoczyna okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Zgodnie ze zwyczajem, 25 listopada – w dniu Świętej Katarzyny – patronki m.in. młynarzy, piekarzy i piernikarzy, rozpoczynał się wypiek katarzynek – najsłynniejszych toruńskich pierników.
Program Świątecznego Festiwalu Toruńskiej Katarzynki
24 listopada 2023
- 10.00 – 16.00 – I Ty możesz zostać piernikarzem! – warsztaty wypieku pierników dekoracyjnych
Prowadzenie: Edukatorzy z Muzeum Toruńskiego Piernika; parter, sala warsztatowa
Obowiązują bezpłatne wejściówki - 11.00 – 15.00 – Nie wszystko złoto… – pokazy złocenia i lukrowania pierników
Prowadzenie: Monika Włodarek, Beata Pranke-Zdziebło - 11.00 – Piernikowi potentaci. Rodzina Weese – prelekcja; I piętro, klubokawiarnia
Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Muzeum Okręgowe w Toruniu, Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa) - 12.00 – 15.00 – Między rzemiosłem a sztuką – pokazy snycerskie; piwnica
Prowadzenie: dr Stanisław Kośmiński (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) - 13.00 – Piernik i Kopernik. 260 lat Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A. – prelekcja; I piętro, Klubokawiarnia
Prowadzenie: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz (Muzeum Okręgowe w Toruniu, Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa) - 14.00 – Piernikowe tajemnice i zagadki – spotkanie z dr Jerzym Marchewką – autorem przygotowywanej publikacji Piernikowe zagadki; I piętro, Klubokawiarnia
25 listopada 2023
- 10.00 – 12.00 – Dwa bratankim – warsztaty tworzenia piernikowych kompozycji
Prowadzenie: Marcin Goetz i Barbara Milewska; parter, sala warsztatowa
Obowiązują bezpłatne wejściówki - 11.00 – 15.00 – Nie wszystko złoto… – pokazy złocenia i lukrowania pierników
Prowadzenie: Monika Włodarek, Beata Pranke-Zdziebło - 12.00 – 15.00 – I Ty możesz zostać piernikarzem! – warsztaty wypieku pierników dekoracyjnych; parter, sala warsztatowa
Prowadzenie: Edukatorzy z Muzeum Toruńskiego Piernika
Obowiązują bezpłatne wejściówki - 12.00 – Pierniki w Polsce. Śladami piernikarskiego rzemiosła – prelekcja; I piętro, Klubokawiarnia
Prowadzenie: Anna Kornelia Jędrzejewska (Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy) - 14.00 – Polskie tradycje kulinarne – prelekcja; I piętro, Klubokawiarnia
Prowadzenie: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Uniwersytet SWPS w Warszawie), badaczka kultury kulinarnej, autorka publikacji Tradycje kulinarne Polski - 16.00 – Zapomniane dania kuchni toruńskiej z piernikiem w tle – tematyczny pokaz kulinarny
Prowadzenie: Krzysztof Czerniawski, szef kuchni Restauracja Esencja w Toruniu, Akademia Kulinarna Studio A
Obowiązują bezpłatne wejściówki - 17.00 – Piernik – niematerialne dziedzictwo Torunia – spotkanie depozytariuszy rozpoczynające starania mające na celu wpisanie piernika na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego NID
18.00 – Zapomniane dania kuchni toruńskiej z piernikiem w tle – tematyczny pokaz kulinarny
Prowadzenie: Krzysztof Czerniawski, szef kuchni Restauracja Esencja w Toruniu, Akademia Kulinarna Studio A
Obowiązują bezpłatne wejściówki
Data:
piątek, 24.11.2023 - sobota, 25.11.2023
Godzina 10:00
Wykonawca / Organizator:
Muzeum Toruńskiego Piernika
Lokalizacja:
Muzeum Toruńskiego Piernika
ul. Strumykowa 4
87-100 Toruń
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN